Sorteringsguider

Pappersförpackningar

Här har vi samlat information du kan tänkas behöva för att din sortering och återvinning ska bli enklare. Om du undrar hur något ska sorteras kan du söka i vår sorteringsguide.

Digital sorteringsguide

I vår digitala sorteringsguide kan du söka på det du vill slänga och få veta hur du ska sortera. Du hittar sorteringsguiden på Avfalls Hälsinglands webbplats:

Sorteringsguide (avfallhalsingland.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sökverktyget uppdateras varje vecka med fler ord. Sorteringsguiden är ett samarbete mellan några kommuner i Hälsingland.

Sorteringsblad

Här kan du skriva ut sorteringsblad som visar hur du ska sortera hemma. Bladet har fram- och baksida och finns på svenska och engelska.

Sorteringsblad på andra språk

På Sveriges avfallsportal sopor.nu hittar du sorteringsblad på flera olika språk.

Sorteringsguide (sopor.nu) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

OBS! I Hudiksvalls kommun ska du sortera alla dina kuvert som tidningar.

Skyltar till hyresgäster och soprum

Här kan du skriva ut ett sorteringsblad som förklarar vad som räknas som matavfall och vad man ska lägga i soppåsen (restavfall). Bladen kan sättas upp i soprummet eller delas ut till hyresgästerna.

Karta över återvinningscentralen

Här finns kartor över återvinningscentralerna så du får en guide om hur du kan packa bilen och släpet:

Karta återvinningscentralen

Skyltar ger bättre sortering

Vill du ha skyltar för att rycka upp sorteringen på ditt jobb, hemma eller i bostadsrättsföreningens sorteringsrum? Var så god att skriva ut affischer.

Skyltarnas form kommer från branschorganisationen Avfall Sverige. Vi har lagt till engelska ord på dem. Symbolerna används i hela norden. Använd dem du också. Målet är ökad återvinning och hållbarhet. Tillsammans är vi många som gör bra saker för en ljus framtid!

Här kan du skriva ut en sorteringsguide i A4 och skyltar med exempel på det vi sorterar på jobbet. Sätt gärna upp dem i ditt lunchrum eller fikarum.

Skriv ut dem mindre om det passar bättre på era behållare/sorteringsmöbel. Om du vill uppmuntra dina kollegor till sortering kan du mejla sorteringsguiden.

Avfallsguiden är ett A4-blad med en översikt för avfallshanteringen i Hudiksvalls kommun. Här står bland annat schema för hämtning av grovavfall och för bilen dit du kan lämna farligt avfall.

I januari 2023 skickades Avfallsguiden ut till alla våra kunder. Hälften har valt digital brevlåda via Kivra. Det minimerar pappersförbrukningen och är smart för klimatet. Bra jobbat! Tillsammans är vi många som tar bra beslut för klimatet!