Papperspåsar för matavfall

Tunna för matavfall med papperspåse under locket.

Du ska lägga allt ditt matavfall i en brun papperspåse för matavfall. Här finns information om hur du hämtar eller beställer papperspåsar.

I nästan alla butiker i Hudiksvalls kommun kan du köpa frukt i papperspåsar för matavfall. När du kommer hem använder du dem igen för matavfall. 50 % av alla påsar för matavfall används först som fruktpåse. Det är riktigt bra för miljön att använda påsar (och saker) fler gånger!

Matavfallet blir gödsel på åkrar (och biogas). Bönderna tar bara emot certifierat gödsel. Det betyder att påsarnas papper, lim och tryckfärg måste vara godkända. Kolla att påsen för matavfall har kommunens logga. Det betyder att den är godkänd och certifierad för att användas i kommunens insamling av matavfall. Du kan inte använda andra påsar. Inte mjölpåsar, inte ens brödpåsar - inga andra påsar alls.

På sidan Matavfall kan du läsa mer om hur du sorterar matavfall.Läs mer om matavfall

Så får du fler påsar

Fråga din hyresvärd eller styrelse var du kan hämta påsar.

Du får påsar av sopbilens chaufför. När det är dags för sophämtning klämmer du fast en papperspåse på sidan, under locket på den bruna tunnan. När sopbilens chaufför ser den lämnar hen en bunt påsar på tunnans lock. Det är ingen fara om det regnar eller snöar, då blir de översta påsarna blöta men de torkar igen.

Utlämningsställen för påsar

Du kan också hämta påsar på något av utlämningsställena:

 • Återvinningscentralen på Ulvberget 2, Hudiksvall.
 • Håstaäng, Tekniska förvaltningen. Håstaängsvägen 2, Hudiksvall.
  Öppet vardagar klockan 7-16. Lunchstängt 12-13.
 • Servicecenter i kommunentrén på Guldsmeden
 • Återvinningscentralen i Delsbo.
 • Återvinningsstationen i Friggesund, Skänkvägen vid ICA.

Öppettider Ulvberget

Öppettider återvinningscentralen Delsbo

Öppettider Servicecenter

Äger du ett flerfamiljshus, är ansvarig för en verksamhet, bostadsrättsförening eller restaurang beställer du påsar så kör avfallsavdelningen ut dem till dig. Papperspåsarna kostar inget extra, de ingår i abonnemanget.

Beställ påsar (om du har koll på kundnummer, organisationsnummer).

Om du har bank-id kan du beställa papperspåsar via vår e-tjänst:

Om du inte har bank-id så kan du beställa papperspåsar via vårt formulär:

Frågor och svar om papperspåsen

När påsen blir fuktig blir den mörkare. Fibrer i papper ser nästan ut som granar som hakar i varandra med grenarna. När pappret blir fuktigt så blir "granarna" kraftigare och hakar i varandra ännu bättre.

Påsen är gjord av ett speciellt tåligt papper i flera lager. Den är designad för att hålla ihop men ändå släppa igenom fukt så att matavfallet torkar.

Påsarna är limmade med ett miljövänligt lim som håller ihop bra när det blir lite fuktigt. Papper är en förnybar råvara som bryts ner.

Plast förstör i produktionen när man gör biogas. Bönderna som sprider biogödseln på sina åkrar vill absolut inte ha plast på åkrarna. Köp inga så kallade komposterbara plastpåsar. De funkar inte heller när man gör biogas.

Om papperspåsen står själv på exempelvis diskbänken så blir det för tätt under påsen. När påsen inte luftas så riskerar den att blötas upp och spricka.

 • Ställ papperspåsen i den bruna påshållaren.
 • Vik gärna ner kanten på påsen så att den blir stadigare.
 • Håll matavfallet så torrt det går. Skala potatis och annat direkt ner i påsen utan att blöta ner skalen. Låt matavfall ligga och torka i slasken och häll bort sås.Lägg allt matavfall i påsen. Fyll påsen max till den streckade linjen.
 • Rulla ihop påsen ordentligt och lägg den i kärlet för matavfall.
  Även om det bara är lite i påsen ska du gå ut med den minst var tredje dag. Gärna oftare!

Fakta om påshållaren

Påshållaren tål maskindisk och är gjord i återvinningsbar polypropen. Alla hushåll får en påshållare, den kostar inget extra utan ingår i abonnemanget. Om den går sönder så berättar du det för oss eller din hyresvärd så får du en ny.

Påshållaren går att skruva upp på en skåplucka eller ställas på plan yta. Den är 260 mm bred, 180 mm djup och 195 mm hög.

Det finns även en högre påshållare som kan hängas in i en utdragslåda eller ställas på plan yta. I den kan påsen stå upprätt utan att vikas ner. Den är 247 mm bred, 197 mm djup och 280 mm hög. Om du hellre vill ha en sån ska du kontakta oss.