Latrin

Här hittar du information om hur du köper, byter och beställer hämtning av latrintunnor. Du kan även läsa om kostnader, att kompostera latrinen själv och utfasningen av latrinkärl.

Latrintunnorna kommer att försvinna 2025

Allt färre använder latrintunnor och allt färre kommuner erbjuder dem. Så småningom kommer de tas bort i Hudiksvalls kommun. Anledningen är både dålig arbetsmiljö och för hård miljöbelastning.

Tipset är att du förbereder dig för en annan lösning redan nu.

Latrintunna

Du kan köpa latrinkärl på Ulvbergets återvinningscentral. Du kan också beställa hem en ny latrintunna när du beställer hämtning av det gamla tunnan. När du köper en latrintunna av Hudiksvalls kommun så betalar du både för hämtningen och hanteringen av innehållet. Vi hämtar bara latrintunnor du köpt av oss.

Beställ latrinhämtning

Telefonnummer:0650-54 20 90

E-post:hudiksvall.se@prezero.com

När du köper en latrintunna av Hudiksvalls kommun så betalar du både för hämtningen och hanteringen av innehållet. Vi hämtar bara latrintunnor du köpt av oss.

Bättre lösning än en tunna skit

Det finns flera bra sätt att ta hand om latrinet på den egna fastigheten. Du kan ha urinseparering med latrinkompost eller förbränningstoalett. Det är bättre för både miljön och arbetsmiljön än en latrintunna som ska hämtas.

Läs mer om alternativ till hämtning på Avloppsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du ska kompostera din latrin behöver du bra utrustning och tid. Resultatet blir en näringsrik mull som du kan används som gödsel. För att kompostera latrin krävs att du gör en anmälan till Norrhälsinge miljökontor. Det gör det genom att skicka in nedan blankett:

Anmälan om kompostering av latrin.pdf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad kostar en latrintunna?

Läs mer på sidan Taxor för kommunalt avfall och slamtömning

Relaterade dokument