12 december - Iggesundsbadet

Lucka 12

Iggesundsbadet invigdes 1970, strax innan Iggesunds kommun införlivades i Hudiksvalls kommun vid den stora kommunsammanslagningen 1971. Kanske såg den gamla kommunen detta som sista och enda chansen att få till ett badhus för sina invånare då rädslan säkert fanns att inte bli högsta prioriterade i storkommunen.

En ambitiös namntävling hölls efter invigningen för att ge badhuset ett passande namn. Det inte så innovativa, men väl så lättbegripliga namnet ”Iggesundsbadet” vann.

Iggesundsbadet

Byggnaden är ritad av Kommunernas konsultbyrå LBF som räknas till en av de mest betydelsefulla aktörerna för införandet av modernismens arkitektur på lands­bygden.

Vem som gjort det fasadhängda konstverket på byggnadens södra sida är höljt i dunkel. Visst kan man ana ett hopptorn och trampolin och vattnet därunder? Om någon vet vem konstnären är så hör gärna av er till Kultur och Fritid på kommunen så att registret kan uppdateras.

Den amfiteater som finns framför badet var tänkt som en möjlighet för Iggesundsborna att ha skådespel utomhus i centrum. Tyvärr har platsen blivit dåligt nyttjad, men det visade sig vid stadsvandring 2023 att det finns ett intresse hos invånarna i Iggesund att fylla platsen med nytt liv.