15 december - Villa på Jakobsberg i Hudiksvall

Lucka 15

På Jakobsbergsvägen i Hudiksvall finns en unik villa från 1959, ritad av arkitekten Greta Magnusson Grossman, en av världens mest framstående företrädarna för den så kallade västkustmodernismen och en av få kvinnor i branschen vid den tiden.

Greta Magnusson Grossman pensionerade sig 1966 och var under lång tid tämligen bortglömd men har på senare tid åter uppmärksammats. Villan på Jakobsbergsvägen kom att kallas Villa Sundin, då det var ingenjör Göran Sundin som en gång beställde det arkitektritade huset. När han och hans amerikanska fru, konstnären Adelaide Toombs Sundin, gifte sig och bosatte sig i Hudiksvall, ville de ha ett modernt hus. De anlitade Greta Magnusson Grossman och det blev den enda byggnad hon ritade utanför USA.

Ett arkitekt-ritat enplanshus med brun träfasad

Västkustmodernismen var en arkitektur- och designströmning med ursprung i den amerikanska västkustens milda klimat. Nära samband med omgivning eftersträvades och gränserna mellan ute och inne löstes upp. Typiskt för Magnussons Grossmans villor är också att de har ett ganska tillbakadraget uttryck mot entrésidan men öppnar sig mot baksidan och att de är små till ytan. Hon hade ett betydande inflytande på västkustmodernismen bl a genom att använda material som laminatskivor och genom att rita hem från ett kvinnligt perspektiv med mer praktiska kök och andra lösningar än vad som annars var vanligt. Flera av hennes villor i USA ritades för ensamstående yrkesverksamma kvinnor. Nordisk modernism hade sedan slutet av 1930-talet gott rykte i USA och Magnusson Grossman marknadsförde medvetet sitt svenska ursprung.

Västkustmodernismen var på många sätt föregångare för vad som senare har blivit allmängods såsom öppna planlösningar och villabyggen i suterräng.

Villa Sundin är en enfamiljsbostad uppförd i en våning. Boytan är 136 m2. Huset uppvisar en sluten fasad mot gatan dock med en högt belägen fönsterrad under taket. Mot trädgården öppnar sig fasaden i generösa fönsterytor. Strax efter uppförandet av byggnaden fick den som närmaste granne höghusen i Jakobsberg, istället för den större parkmark som var planlagd där tidigare. Idag är Villa Sundin byggnadsminnesförklarad.