4 december - Modisten i Hudiksvall

Lucka fyra

Huset, som brukar kallas Modisten, var ursprungligen ett envånings timmerhus (de äldsta delarna är från mitten av 1800-talet). När huset skulle byggas om ansåg stadsfullmäktige att det var "av stor betydelse för staden” att det blev en ”prydlig byggnad".

Uppdraget gick till Frey Berglund, som gav huset ett helt nytt utseende. Det fick en övervåning, tinnar och torn och en tjusig frontespis med tre fönster mot kanalen 1906. Huset fasad fullbordades 1910 när det lades puts på träväggarna, såkallad reventering. Stilen är väldigt typiskt Frey Berglund. De fyrkantig takkuporna tillkom först 1977.

En orange byggnad med brunt tak

I huset fanns en modist, en tillverkare av damhattar, därav namnet "Modisten". Hon hette Anna Nordin och drev en konfektionsaffär ”Anna Nordin Modemagasin” med hörningång från Bankgränd. Systrarna Anna och Hulda Nordin var båda kända profiler i Hudiksvall.

Familjeägda Restaurang Ming, med ingång till sin restaurang från Stationsgatan, har serverat asiatisk mat här sedan 1980-talet. Puben Tre bockar fanns i lokalen på Bankgränd under många år men upphörde när The Bells öppnade i engelsk pubstil 2012. Under 2023 stängde puben och nu har restaurang Modisten 4 öppnat i lokalen.

Hudiksvallsbördige fiskarsonen och arkitekten Frey Berglund (1876-1958) har även ritat bland annat Automathuset, Parkhyddan med sångartemplet, fiskeredskapsfabriken i Delsbo och gamla skolan i Gnarp.