Månsbackens vård- och omsorgsboende

Månsbackens vård- och omsorgsboende. Tegelbyggnader i nittio graders vinkel i beige färg och orangea tegeltak. På gaveln hänger orangeafärgade balkonger som har ett litet trekantigt tak ovanför sig. Ute på gården finns en liten asfalterad gångväg som svänger runt gaveln och löper in emot entrén. På gräsmattan finns flera sittgrupper, bland annat en rund uteplats med svarta möbler och ett litet vitt tak.

Månsbacken ligger i centrala Delsbo i vackra Dellenbygden. För oss är det viktigt att skapa en trivsam miljö och bibehålla det friska hos er hyresgäster samt vara lyhörda för era önskemål och behov. Vi har omvårdnadspersonal som arbetar dygnet runt. Närmaste busshållplats finns vid Delsbo torg.

 Här bor personer som kan vara lite extra sköra. Därför ber vi dig att avstå från besök om du har minsta symptom för att inte riskera att smitta någon.

Kontaktman

Vi jobbar med kontaktmannaskap vilket innebär att två personer är huvudansvariga för din sociala samvaro, kontakten med anhöriga och städning av din lägenhet. Du och kontaktmannen planerar för hur just du vill ha det hos oss på Månsbacken. Denna planering gör vi senast två veckor efter att du flyttat in.

Våra lägenheter

På Månsbacken finns 21 lägenheter fördelade på 3 avdelningar med 7 lägenheter per avdelning. 19 lägenheter har 2 rum och kök, övriga har 1 rum och kök i varierande storlek. Lägenheterna är utrustade med en liten köksdel, badrum med egen tvättmaskin och du har tillgång till förråd. Du hyr lägenheten med eget kontrakt. Ytterdörrarna har kodlås för allas säkerhet.

Hälso- och sjukvård

Det finns en verksamhetsansvarig enhetschef och en administratör. Vi har egna sjuksköterskor. Läkare från primärvården kommer en gång i veckan. Vi har tillgång till arbetsterapeut och fysioterapeut vid behov.

Aktiviteter

Månsbacken har en egen samlingslokal ”glasgången” som är mycket uppskattad, vi får besök av Röda Korset varje vecka då vi vintertid träffas och umgås.

Personalen brukar ordna med fika, filmvisning, sittgympa, bingo m.m. Svenska kyrkan besöker oss med jämna mellanrum. På sommaren sitter vi ofta ute på vår fina uteplats och njuter av blommor och social samvaro.

Vi har även en uppskattad dagverksamhet tillsammans med Edshammars äldreboende som erbjuder aktiviteter tre dagar i vecken, allsång, bingo, högläsning och filmvisning.

När du flyttar in

 • Glöm inte att göra adress­ändring!
 • Det finns möjlighet att söka bostads­tillägg hos Pensionsmyndigheten.
 • Teckna gärna en hem­försäk­ring. Du kan behöva ett tillägg i hemförsäkringen, kolla med ditt försäkringsbolag.
 • Du kan flytta med ditt telefon­abonnemang.
 • Du möblerar lägenheten med egna möbler och utrustning, undvik mattor som ökar fallrisken och försvårar städningen.
 • Vi håller med säng och madrass.
 • Förbrukningsartiklar som till exempel tvättmedel, toapapper, hushållspapper, rengöringsmedel, soppåsar, diskmedel, haklappar, skyddshandskar, disktrasor och glödlampor ingår i avgiften.
 • Det är bra om kläderna är märkta. Tänk på att ha kläder och textilier som är lätta att tvätta i maskin.
 • Vi serverar näringsriktig kost tre gånger om dagen, samt mellan­mål. Har du önskemål om special­kost ordnar vi det!
 • Vi har inga särskilda besöks­tider.
 • All personal inom kommunens omsorg om äldre och funktions­hindrade har tystnadsplikt.

Vad kostar det att bo på vård- och omsorgsboende?

När du bor på ett vård- och omsorgsboende betalar du för omvårdnad, hyra, mat och förbrukningsartiklar. Mer information och avgifter för vård- och omsorgsboenden hittar du här:

Taxor och avgifter för vård- och omsorgsboenden

Hur ansöker jag om vård- och omsorgsboende?

För att få boende på ett vård- och omsorgsboende behöver du göra en ansökan

Ansök om vård- och omsorgsboende

Synpunkter

Dina synpunkter är viktiga för att verksamheten ska bli så bra som möjligt. På kommunens hemsida kan du lämna synpunkter, klagomål och beröm. Det finns även en blankett som du kan fylla i och lämna in till oss.

Synpunkter och klagomål