Teknikprao för tjejer

Vy ovanifrån ett pågående möte. På bilden syns två laptops

Vill du vara med och påverka framtiden? Vill du lära dig mer om teknik? Kanske funderar du på att utbilda dig till ett tekniskt yrke? Teknikprao för tjejer vänder sig till dig som är tjej eller icke binär och vill lära dig mer om teknik.

Av tradition har det varit få tjejer i teknikbranschen - det här är något vi vill ändra på. Genom teknikprao för tjejer hoppas vi att fler unga tjejer ska få upp intresset för teknik.

Teknikbranschen driver på många sätt utvecklingen av vårt samhälle och påverkar i stor grad hur vår framtid kommer att se ut. Tekniken kan dessutom vara nyckeln till många av våra samhällsutmaningar. De allra flesta av oss konsumerar tenik på ett eller annat sätt, därför är det också viktigt att uvecklingen drivs av både killar och tjejer.

Vem vänder sig teknikpraon till?

Teknikprao för tjejer vänder sig till dig som är tjej eller icke binär. Praoveckan genomförs i årskurs 9 men du anmäler ditt intresse när du går i årskurs 8.

Hur ser veckan ut?

  • Måndag: Uppstart och introduktion på Bromangymnasiet
  • Tisdag: Studiebesök
  • Onsdag: Studiebesök
  • Torsdag: Studiebesök
  • Fredag: Besök på Högskolan i Gävle

Vi inleder veckan med uppstart och introduktion på Bromangymnasiet. Där kommer vi besöka naturprogrammet, teniknikprogrammet och industritekniska programmet. Under tisdag, onsdag och torsdag åker vi tillsammans ut och gör studiebesök hos företag i Hudiksvall som verkar inom teknikbranschen. Veckan avslutas med ett studiebesök på Högskolan i Gävle där du får testa på att vara student under en dag. Vi kommer att träffa tjejer som läser teknikutbildningar som delar med sig av sin syn kring utbildning och arbetsmarknad inom teknik. Dagen avslutas med en gemensam lunch.

När är teknikpraon för tjejer?

Teknikprao för tjejer äger rum under vecka 40, 2022 (3/10- 7/10).

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler ditt intresse på samverka.nu. Sista ansökningsdagen är den 31 maj 2022. Har du frågor kontaktar du studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Ett samarbete med näringslivet

Teknikprao för tjejer har möjliggjorts i samverkan med näringslivet i Hudiksvall. Viktiga samarbetspartners är de företag som ingår i Teknikcollege. Det här är företag du som elev kommer att få besöka under praoveckan. Teknikcollege är ett samarbete mellan företag, kommuner och utbildningsanordnare som syftar till att öka status och kvalitet på industrirelevanta utbildningar.